Алтернативни методи за комуникация при сляпо-глухи хора представят в Бургас

19:00, 08 май 18 25 649 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бургас ще бъде домакин за първи път на обучение, което ще представи алтернативни методи за комуникация при сляпо-глухи хора.

То ще се проведе от 8 до 17 май тази година, съобщи БНР.

Подобна инициатива се организира пилотно в този формат не само в морския град, но и в страната, обясни Мария Попова. Тя е майка на 10 - годишния Георги, който се ражда преждевременно и има зрителни и слухови увреждания. Тя обясни, че обучителите в страната по тези методи са само пет, което според нея е твърде недостатъчно и трябват повече специалисти за работа с деца.

„Това е човекът, който осъществява връзката на сляпо-глухия човек със света. Той не само е преводач в тесния смисъл – от един език на друг, но той е и негов придружител. Освен това му дава и информация за околната среда. През 2012 г. Националната асоциация на сляпо-глухите в България печели подобен проект и обучава 5 души за работа с възрастни сляпо-глухи хора, които впоследствие с загубили слух и зрение. За ранна интервенция и работа с деца досега не е имало.“

Събитието се провежда в Бургас, тъй като Общината е съдействала за неговото реализиране на Асоциацията на сляпо-глухите, обясни Попова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама