НАТО и ЕС задълбочиха сътрудничеството си със съвместна декларация

14:45, 10 юли 18 / Свят 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

НАТО и ЕС подписаха съвместна декларация за допълнително задълбочаване на сътрудничеството между двете организации. Документът бе парафиран във вторник от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи БТА.

"Искаме да защитим европейските граждани с всички възможни средства. Решихме днес да укрепим допълнително сътрудничеството си в областта на придвижването на военни сили, противопоставянето на заплахите в интернет, тероризма, за спиране на каналджиите в Средиземноморието", заяви Туск.

В навечерието на започващата в сряда двудневна среща на върха на НАТО в Брюксел Туск се обърна пряко към президента на САЩ Доналд Тръмп, който "от дълго време почти всекидневно порицава ЕС, основно заради разходите за отбрана".

"Америка няма и няма да има по-добър съюзник от Европа. Днес харчим за отбрана много повече от Русия и колкото Китай. Това е пряко вложение в европейската и американската сигурност. Скъпа Америка, оценявай съюзниците си, не са ти много. Парите са важни, но съпричастието е по-важно", заяви председателят на Европейския съвет. 

Жан-Клод Юнкер пък отбеляза, че НАТО и ЕС са естествени съюзници. "Самостоятелни сме, но работим заедно, макар и по различен начин", коментира той.

Столтенберг поясни, че възможностите за движението на военни части в Европа е от ключово значение за способностите на НАТО за сдържане, както и за борбата с тероризма.

"Европа поема повече отговорност за собствената си сигурност. Това е в допълнение, а не замества НАТО", уточни генералният секретар.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама