Експерти за употребата на "стационарни дрегери за алкохол"

17:00, 10 юли 18 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 1 юли вместо кръвна проба за алкохол, шофьорите могат да избират тест с доказателствен анализатор, наричан още "стационарен дрегер". Промяната в наредбата на МВР, здравното и правосъдното министерство, подготвена от десетина години влезе в сила от началото на месеца.

"Шофьорите могат да ползват в такъв случай, след като те не са доволни или нещо има някакво съмнение в тях, когато, разбира се, алкохолът е над 0,5 на хиляда, могат да избират този уред - стационарният доказателствен анализатор или кръвният тест", обясни Любка Маринова, експерт по пътна безопасност, пред БНТ.

Маринова обясни, че са четири случаите, в които шофьорът може да избере този нов уред - когато водачът откаже проверка с техническо средство за измерване на алкохол, не приема показанията на техническото средство, когато извършената проба с техническото средство е некачествена или невалидна и когато физическото състояние на лицето не позволява извършване на проверка с техническо средство - сегашният дрегер.

Стационарният анализатор и дрегерите са на един и същ принцип, но той е "толкова точен и съвършен", колкото и една кръвна проба, това е разликата, поясни Маринова.

Според председателя на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов, въпреки че като идея е чудесно, трябва да се степенуват нещата.

"Според хората, които се занимаваме с тази тематика, трябваше да се направи екшън план година-година и половина, да се хвърлят доста средства и усилия върху маркировка, асфалтови покрития, защото никой не говори за намаляване на коефициента на сцепление, а това е част от пътя. А всеки казва, че 95% от ПТП-тата са по вина на човешка грешка. Нека да стане ясно, че не е така. В Европа са 60 на 40, останалите 40% са институции, участъци, контрол и организация на движението", коментира Иванов.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама