Отиде си кинорежисьорът Карло Ванцина

10:20, 10 юли 18 / Култура 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прочутият кинорежисьор Карло Ванцина почина на 67-годишна възраст след дълго боледуване. Син на легендарния Стено – един от бащите на италианската комедия, Карло и брат му Енрико свързват имената си с над 40 години от развитието на филмовата индустрия на Ботуша.

Израснал на снимачната площадка, Карло Ванцина е чиракувал като асистент-режисьор на големия Марио Моничели. „Той беше наш семеен приятел, но винаги е бил много строг с мен, не фаворизираше никого“, разказва преди 2 години Карло по повод своите 4 десетилетия кариера. В своите над 70 филма Ванцина проследява промените в обществото, създавайки специфичния жанр на любимите на публиката „ваканционни комедии“, някои от които се нареждат сред най-значимите касови успехи в киното на Италия.

Карло Ванцина дебютира зад камерата през 1976 г. с „Меден месец за трима“. Сред известните заглавия на негови творби – комедии и социални сатири, са „Коледна ваканция“, „Ваканция в Америка“, „Три колонки в хрониката“, „Неделен обяд“, „Моите първи 40 години“, „Под дрехите – нищо“ и др. „В лов на съкровището“ - последната му продукция от 2017 г., отдава почит на Неапол – града, в който баща му Стено е снимал много от филмите си с незабравимия Тото`.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама