Британският кабинет се събира след поредицата оставки

10:10, 10 юли 18 / Свят 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Тереза Мей събира своя кабинет за първи път след вълната от оставки на ключови фигури в правителството. Изненадващо постовете си напуснаха първо министърът по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис, а часове по-късно го последва и външният министър Борис Джонсън. Късно снощи стана ясно, че Джереми Хънт ще оглави британската дипломация.

Досегашен министър на здравеопазването и един от най-приближените на Тереза Мей. Джереми Хънт поема нелеката задача да изведе Великобритания от ЕС. Той обаче е уверен в успеха си.

"Благодаря на Борис Джонсън за страхотната му работа. Той беше движеща сила за Великобритания. А сега е важно да знаете, че ние оставаме сигурен партньор както за ЕС, така и за Съединените щати. Ще бъдем държава, чийто глас ще се чува и ще има значение", каза Хънт, предава БНТ.

Британският премиер Тереза Мей остана без външен министър малко преди да се яви в парламента, за да изложи новия план за Брекзит, приет от кабинета в петък. Мей призна пред депутатите, че двете оставки от кабинета се дължат на различия по плана. "Ние не сме съгласни кой е най-добрият начин да изпълним общия ни ангажимент към резултата от референдума", каза тя.

Британските медии вече спекулират за края на премиера Тереза Мей. Тя отстоява позицията за свободни търговски зони с Европейския съюз, както и за по-тесни контакти между Общността и Кралството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама