Великобритания удвоява финансовата помощ за Западните Балкани

09:10, 10 юли 18 / Свят 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великобритания ще увеличи помощта за Западните Балкани с 95% до 80 милиона паунда. Това се казва в съобщение на британското правителство, цитирано от БГНЕС.

„Премиерът Тереза Мей обявява пакет от мерки, които имат за цел да подпомогнат процъфтяването на Западните Балкани за сметка на подобряване на колективната сигурност и повишаването на икономическата стабилност в региона“, се казва в съобщението от „Даунинг Стрийт” 10.

Оттам уточняват, че новият пакет предвижда увеличаването на отпусканата от Великобритания финансова помощ с 95% от 41 милиона паунда през 2018-2019 г. до 80 милиона през 2020-2021 г.

По-рано Великобритания обяви, че отпуска 10 милиона паунда за обучението на младежи от Западните Балкани на компютърна грамотност и цифрови технологии и още 1 милион – за преодоляване на последиците от конфликтите.

Днес в Лондон се провежда петата ежегодна среща на върха на инициативата „Берлински процес“. Държавните и правителствените ръководители на Великобритания, Австрия, България, Германия, Италия, Словения, Франция, Хърватия, Полша, Гърция, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия, Република Македония и Черна гора ще обсъдят развитието на транспортната, информационната и комуникационната инфраструктура, повишаването на икономическия ръст в региона, както и темите за сигурността и миграцията като важни елементи за стабилността.

България, в лицето на премиера Борисов,  е поканена в Лондон като страна, която постави европейската перспектива на държавите от Западните Балкани във фокуса на своето Председателство на Съвета на ЕС и на Срещата на върха в София на 17 май.

В британската столица Борисов ще участва и в работен обяд с лидерите на страните, даван от министър-председателя на Великобритания Тереза Мей. На него ще присъстват и представители на Европейската инвестиционна банка, на Европейската банка за възстановяване и развитие и на Съвета за регионално сътрудничество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама