Доброволци пресъздават пеенето на китовете във Великобритания (ВИДЕО)

17:40, 06 юли 18 / Любопитно 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хор от доброволци със слушалки на ушите, които стискат или запушват носовете си, докато се опитват да пресъздадат пълния диапазон на "пеенето" на китовете, е част от проект във Великобритания за по-доброто опознаване на тези бозайници, съобщи БТА.

Работилниците по китово пеене в град Северен Шийлд води исландката Марина Рийс, като част от изложбата "Северно атлантическо течение: изследване на китовете". По думите ѝ това е проучване на връзката на хората с китовете в Северния Атлантически океан. "Проектът се основава на това да се опиташ да усетиш какво е да си от друг вид", обясни тя.

Доброволците слушат записи на звуци на китове, които след това се опитват да възпроизведат по свой начин. "Разбира се, това не са ноти, а просто вид шумове. Така че всичко, което човек може да направи е, да се опита да ги повтори", обясни доброволката Малъри Смит. "За мен е по-лесно да не си запушвам носа и да си създавам неудобства, но се опитвам да извлека по-назален звук", обясни тя. Хорът ще може да бъде чут до октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама