Екзекутираха лидера на сектата "Върховна истина на Аум"

10:10, 06 юли 18 / Свят 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

23 години след смъртоносната атака в Токийското метро със зарин бяха екзекутирани поръчителите на нападението. Присъдата „смърт чрез обесване“ беше изпълнена за водача на сектата „Върховната истина на Аум“ и шестима негови последователи.

Водачът на Върховната истина на Аум и още 12 членове на сектата бяха обвинени в организирането на най-голямото терористичното нападение в Япония. През март 1995 последователи на Шоко Асахара атакуваха токийското метро със зарин - нервнопаралитичен газ, открит от нацистите.

Тогава загинаха 13 души, а над 6 000 бяха ранени.

Четири години по-късно бяха издадени смъртните присъди. Оттогава обвинените обжалваха. Изпълнението на присъдите беше изненада. Японските власти не информираха предварително, че днес членовете на сектата ще бъдат екзекутирани.

Върховната истина на Аум се появява през 80-те години на 20-ти век като духовно движение, изповядващо смесица от будизъм, хиндуизъм и апокалиптични теории. сектата успява да набере хиляди последователи, включително учени, лекари, адвокати.

Предстои екзекутирането на останалите шестима членове на Върховната истина на Аум. Но не е ясно кога ще бъдат изпълнени техните присъди.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама