Протести в Русия срещу намерението на правителството да повиши пенсионната възраст

20:00, 01 юли 18 / Свят 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В десетки руски градове днес се провеждат масови протести срещу намерението на правителството чувствително да повиши пенсионната възраст. На повечето места властите съгласуваха акциите, организирани  по призив на опозиционни парти и формации.

Според опозиционния лидер Алексей Навални, протестите ще обхванат най-малко  40 руски града. Най-масовата акция се проведе в Омск с участието на около 4 хиляди души.

На много от митингите се чуха и призиви правителството на Дмитрий Медведев да продаде оставка.

Именно промените в условията за пенсиониране  се очертават като най-значимата социолно-икономическа реформа по време на управлението на Владимир Путин, посочва ВВС.

Намеренията бяха обявени в деня, когато започна Световното първенство по футбол, и оттогава рейтингът на руския президент е загубил около 14 процентни пункта.

Експресни проучвания на общественото мнение показаха, че близо 80 % от руснаците не одобряват пенсионната реформа. Тя предвижда поетапно увеличаване на пенсионната възраст от 60 на 65 години за мъжете и от 55  на 63 години  за жените.

Сегашната възраст за пенсиониране не е променяна от  1932 г. В момента средната пенсия на руснаците е 14 000 рубли или около 190 евро, съобщава БНР.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама