Ректорът на Русенския университет е Доктор хонорис кауза на Алматинския университет

15:10, 28 юни 18 25 615 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Делегация от Русенския университет, водена от ректора чл.-кор. проф. Христо Белоев е на посещение в Казахстан и е провела работни срещи в Националния институт по механизация на селското стопанство и Националния изследователски институт по механизация и електрификация на селското стопанство. Участниците са дискутирали бъдещи съвместни проекти и са се запознали с докладите на докторанти, които работят под ръководството на чл.-кор. Белоев.

В програмата на русенската академична делегация в азиатската страна е било и посещението в Алматинския университет по енергетика и телекомуникации (АУЕС). На тържествена церемония в университета ректорът - проф. Саула Сагинтаева е отличила с най-високото отличие - Doctor honoris causa ректора на Русенския университет – чл.-кор. проф. Христо Белоев. Отличието е присъдено от Научния съвет на университета за активна съвместна научна и изследователска дейност. Сред мотивите за присъждането на званието са активните дейности за приемане на студенти-магистри от Казахстан, съвместните научни проекти и участието в множество конференции. Под ръководството на чл.-кор. Белоев трима докторанти от АУЕС са защитили успешно дисертациите си, а други двама са в процес на подготовка.
По време на посещението в Алматинския университет по енергетика и телекомуникации (АУЕС) в присъствието на ректорското ръководство, декани и директори на дирекции са били обсъдени досегашното сътрудничество между двата университета, както и бъдещи съвместни дейности, за които е подписан и договор за сътрудничество.

На заседание на Научния съвет на Казахския национален аграрен университет академичната делегация е участвала в обсъждането на работата на двама докторанти, които се подготвят под ръководството на русенски учени. В дългогодишното си сътрудничество Русенският университет и КазНАУ имат реализирани няколко съвместни проекта, провеждат се стажове на студенти, преподаватели от Русенския университет са участници в летни училища, в които се включват младежи от Казахстан, а повече от 15 докторанти успешно са защитили своите дисертации.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама