Какво да избягваме веднага след хранене?

13:30, 01 юли 18 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Храната е от водещо значение за правилното функциониране на организма. Препоръчително е да избирате по-леки храни с балансирано съдържание на белтъчини, въглехидрати и мазнини, а вечерята да бъде поне 2 часа преди лягане. Не е добре и да се приемат кофеинови и алкохолни напитки по време на последното хранене за деня.

    Не си лягайте веднага

Това е вредно за организма, тъй като се забавя процесът на храносмилане, което може да доведе до чувство на подуване в областта на стомаха, а също и до поява на киселини. Изчакайте 2 часа, преди да заспите.

    Без упражнения

Ходенето след хранене е добър вариант, но по-тежките тренировки не. Тялото е заето със смилане и преработване на храната, което ще доведе до бавно и летаргично чувство по време на упражнения. Възможна е и появата на болки и спазми в корема, хълцане и гадене, както и по-сериозни последици: повишен риск от травми и конвулсии.

    Без пушене

Пушенето след ядене може да доведе до поява на сериозни киселини. Освен това доказано тютюнът може да блокира абсорбцията на витамини и минерали, включително калций и витамини С и D. Влошават се и симптомите на синдрома на раздразнените черва, както и улцерозен колит (язва на стомаха).

    Вземане на душ

Изчакайте 30 до 45 минути, преди да влезете в банята след хранене, защото това може да попречи на процеса на храносмилане, освен това води до леко понижаване на телесната температура.

    Без чай

Тази напитка е безвредна, но пречи на асимилацията на желязо, приета веднага след хранене. Препоръчително е да изчакате около час.

    Без плодове

Плодовете са здравословно допълнение към диетата, но приемът им веднага след основно хранене не е препоръчителен, защото за тялото ще бъде трудно да смила плодовете правилно. Съветът е приемът на плодове да бъде 30 минути преди вечеря, пише Zdrave.to.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама