Tръмп и Путин ще се срещнат в Хелзинки през юли

08:30, 28 юни 18 / Свят 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Доналд Tръмп и Владимир Путин ще проведат двустранна стреща във финладската столица Хелзинки. Това обяви самият Тръмп, като уточни, че това ще стане на 11-12 юли след срещата на НАТО в Брюксел.

Пред репортери американският държавен глава уточни, че с Путин ще обсъдят войната в Сирия и обстановката в Украйна. 

Президентът Доналд Тръмп ще повдигне "широк кръг от въпроси", каза в Москва съветникът на Белия дом за националната сигурност Джон Болтън, който се срещна с руския президент, предаде БТА.

Болтън заяви, че няма "нищо необичайно" в една среща между Тръмп и Путин и че мнозина европейски лидери са се срещали с руския президент. Според Болтън подготвяната среща ще се състои въпреки критиките на политици в САЩ, като тя не доказва връзка между предизборния щаб на Тръмп и Русия.

Прекият контакт между двата държавни глави съвпада с националния интерес на САЩ, подчерта Болтън, като изтъкна важността от този контакт въпреки разногласията между двамата. Той не изключи Тръмп и Путин да говорят за евентуалното връщане на Русия в Г-8, но отбеляза, че от срещата не е задължително да произтекат конкретни резултати, въпреки че според него двамата президенти се надяват тя да подобри двустранните отношения. Срещата на върха САЩ-Русия ще бъде предшествана от среща на външните министри на двете държави, каза Болтън.

Съветникът на Тръмп изказа предположение, че на подготвяната среща на върха ще бъде обсъждан Договорът за ограничаване на системите за противоракетна отбрана и други споразумения за ограничаване на въоръженията. На пресконференцията Джон Болтън предположи още, че Северна Корея ще предприеме бързи стъпки към ядреното си разоръжаване.

По думите му позицията на САЩ е за запазване на санкциите срещу физически и юридически лица от Русия и е против анексирането на Крим към Русия.

През март т.г. Тръмп поздрави по телефона Путин за убедителната му победа на президентските избори и му каза, че двамата ще се срещнат скоро. Оттогава напрегнатите отношения между Вашингтон и Москва се влошиха още повече заради войната в Сирия и отравянето на бивш руски шпионин в Англия, довело до мащабно изгонване на дипломати от двете страни. САЩ и Русия са в конфликт и заради руската намеса в Украйна и в президентските избори в САЩ през 2016 г., което руската страна отрича.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама