Влиза в сила ново примирие между армията и сепаратистите в Украйна

09:30, 01 юли 18 / Свят 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 1 юли трябва да влезе в сила ново прекратяване на огъня между украинската армия и сепаратистите, предаде БТА, като цитира съобщение на Контактната група за Източна Украйна.

Поради началото на сезона на събиране на реколтата Контактната група потвърждава пълната подкрепа на страните в конфликта за прекратяване на огъня за неопределен срок. То влиза в сила на 1 юли, съобщи във Facebook Дарка Олифер, говорителка на специалния пратеник на украинското правителство.

Новото примирие ще позволи удължаването на примирието, въведен на 30 март по повод Великден. Не спират обаче нарушенията на примирието.

Конфликтът между проруските сепаратисти и украинската армия започна през 2014 г. и отне живота на над 10 000 души. През 2015 г. в Минск бяха подписани мирни споразумения и бяха въведени множество примирия, намалили значително броя на сблъсъците, но проявите на насилие остават редовно явление.

Политическата част на споразуменията от Минск не е изпълнена, като и двете страни отричат да носят отговорност за това. Политическият представител на Русия в Контактната група Борис Гризлов заяви, че връщането към въпроса за политическото уреждане на конфликта в Донбас остава приоритет в работата на Контактната група. Според него няма рационални причини за неизпълнението на мерките, предвидени в споразумението от Минск.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама