Македонският парламент одобри предложение за ратификация на договора за новото име

16:44, 19 юни 18 / Свят 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът на Македония одобри предложение за ратификация на историческото споразумение с Гърция, с което страната променя името си на Република Северна Македония, предаде агенция МИА.

Необходимостта да бъде приет проектокозакон за ратификация на договора бе подкрепена от 69 депутати в 120-местното Собрание, а 40 бяха „против“.

Гласуването по ратификацията на споразумението, с което ще бъде преодоляно още едно препятствие по пътя към окончателното решение на 27-годишния спор с Гърция, се очаква утре, предаде МИА. По-рано имаше нагласата това гласуване да стане до края на днешния ден, отбелязва македонската агенция.

Опозиционната националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ, която е против договора, обяви, че ще бойкотира ратификацията.

Ако договорът бъде одобрен в парламента, най-вероятно президентът Георге Иванов, избран на поста като кандидат на ВМРО-ДПМНЕ, ще наложи вето в 7-дневен срок, но то може да бъде преодоляно с 61 гласа „за“ в парламента.

Следващата стъпка е референдум в Македония, който бе обещан от премиера Зоран Заев. Ако допитването подкрепи смяната на името, правителството ще трябва да внесе промени в конституцията – ключово искане на Гърция, преди парламентът ѝ да ратифицира споразумението.

Десетки протестираха пред парламента, докато депутатите гласуваха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама