85% от огнестрелните оръжия в света са собственост на цивилни

12:10, 19 юни 18 / Свят 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 85% от единия милиард малокалибрени огнестрелни оръжия в света са собственост на цивилни, предаде ДПА, позовавайки се на доклад на базираната в Женева организация "Смол Армс Сървей", цитиран от БТА.

Числата варират чувствително в различните държави. В САЩ пропорцията е 120 оръжия на 100 души от населението, което означава общо 393 300 000 оръжия. Американските граждани притежават около 40% от общия брой огнестрелни оръжия в света.

След САЩ се нареждат Йемен с 53 малокалибрени огнестрелни оръжия на 100 души и Черна гора с 39,1 оръжия на 100 човека.

Страни като Индонезия, Япония, Малави и няколко островни държави имат едни от най-ниските проценти на притежаване на огнестрелно оръжие.

Само 13% от малокалибрените огнестрелни оръжия са собственост на военни и два процента на служители на реда, се посочва в доклада.

Наблюдава се също така повишаване на общия брой на огнестрелните оръжия, притежавани от цивилни - от около 650 милиона през 2006 г. до 857 милиона миналата година.

Само около 100 милиона притежавани от граждани оръжия са регистрирани, което представлява едва около 12% от общия им брой в света. В доклада се отбелязва, че некачественото съхраняване на данните за регистрациите и липсата на изисквания за регистрация в много държави усложняват опитите за точно преброяване.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама