Макрон и Меркел обсъждат миграционната политика на ЕС на среща край Берлин

10:15, 19 юни 18 / Свят 25 620 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На съвместно заседание на правителствата на Франция и Германия днес двете страни ще търсят сближаване на позициите си по редица въпроси от европейския дневен ред преди срещата на върха на ЕС в края на месеца. След постигнатия вчера временен компромис в германското правителство по миграционната политика, акцентът в разговорите между Париж и Берлин е поставен върху правото на убежище и защитата на външните граници, предава БНР.

В замъка Мезеберг край Берлин френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел трябва да подготвят общата си позиция за бъдещето на еврозоната, която да представят на срещата на върха в Брюксел. Макрон настоява за укрепването на банковия съюз и създаването на бюджет на еврозоната, а канцлерът Ангела Меркел подкрепя тези предложения само частично.

Акцентът обаче е изместен и основна тема на разговорите край Берлин ще бъде миграционната политика. "Този въпрос е предизвикателство за цяла Европа и затова ни трябва европейско решение. На карта е заложено единството на Европа", обясни Меркел, защото овладяването на бежанските потоци е най-важната тема за Европа в момента.

Германският канцлер се стреми към общи правила в ЕС, както стана ясно и снощи след разговорите ѝ с новия италиански премиер Джузепе Конте. Естествен съюзник на Германия в европейската политика е Франция. Очаква се Макрон да подкрепи Меркел в усилията ѝ. Срещу това френският президент обаче би искал да чуе по-категорично „да“ от Берлин за укрепването на еврозоната и на общите европейски действия във външната политика и отбраната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама