Представят първия "Индекс за безопасно шофиране"

08:30, 19 юни 18 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представят първото издание на изследователския проект „Индекс за безопасно шофиране“ (SDIndex - Safe Drive Index). Изследването включва обобщена самооценка на поведението и реакциите на шофьорите на пътя в рутинни и рискови ситуации.

Оценката е представителна за българските водачи на леки и лекотоварни автомобили на възраст между 18 и 75 г. на национално ниво. Изследването е проведено в 72 населени места на територията на Република България сред 1000 души - активни шофьори (с годишен пробег над 2000 км). 

На събитието ще присъстват заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, представители на Отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ , Държавно-обществената комисия по безопасност на движението по пътищата, Министерство на транспорта и неправителствени организации.

SDIndex е базиран на изследователския инструмент DBQ (Driving Behavior Questionnaire), разработен през 90-те години от екип психолози в Манчестърския университет под ръководството на известния изследовател на грешките в човешкото поведение проф. Джеймс Ризън.

Амбицията на екипа е SDIndex да се превърне в надеждна методика за ежегодно проследяване на тенденциите в поведението на водачите, вкл. в зависимост от нормативните промени, и с резултатите и препоръките, базирани на данните, да допринесе за повишаването на безопасността по пътищата и намаляването на пътно-транспортните произшествия в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама