Дъжд, любов и един червен чадър – Даниела Стойкова за последната ѝ изложба

18:30, 11 юни 18 / Култура 25 644 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нека започнем този разказ-интервю с отговор на въпроса коя е Даниела Стойкова. Дани е една всестранно развита Грация, достойна муза за всеки творец, която обаче е избрала самата тя да стои зад четката и палитрата. Въпреки че притежава много таланти – учила е оперно пеене и свири на пиано и орган, несъмнено нейната най-голяма страст и призвание е рисуването. Тя е учила в „АМТИИ“ Пловдив и художествената академия в София, както и в Италия. На Апенинския полуостров, който е родина на едни от най-даровитите художници на всички времена, участва в много изложби, а творбите ѝ спечелват сърцата на публиката, както и няколко награди.

Картините ѝ са ярки, в наситени цветове и с ясно изразен акцент – червеният чадър, който присъства във всяка една от цикъла „Моят път“. В тях можете да открие частица както нейната душа, така и от своята душа, в които понякога може и да бушуват бури и ветрове, но винаги се прокрадва и лъчът надежда за светъл път и пламенна любов. Представяме ви част от интервю с художничката.

Даниела, разкажи ни кога за първи път започна да рисуваш и с какво те привлече изкуството?

За пръв път започнах да рисувам като малка, бях на 3 години, Нарисувах една елхичка, която се състоеше от 1 вертикална черта и по 3 от страни . След този забележителен успех реших, че като порасна ще стана художничка. Шегата настрана. Започнах да рисувам като дете за удоволствие и по-активно последната година в гимназията с цел да кандидатствам ,след известно време на експерименти се насочих към маслената живопис

​Имала ли си свой ментор или любим художник, на когото да подражаваш?

Първи опити с маслени бои направих в академията в Пловдид, където ни насърчаваха да експериментираме. От този момент нататък, вече не исках да рисувам с нищо друго. Има много художници, които харесвам, обикновено преди да рисувам разглеждам картини в интернет за да ми дойде вдъхновение.

Опиши ни рисуването с няколко думи – какво ти носи то и какво влагаш в своите картини?

Рисуването за мен е вътрешна необходимост, начин да изразявам емоциите си, които в един момент преливат и трябва да излязат навън.

Така мога да съм спокойна отново.

От какво черпиш своето вдъхновение, имаш ли си муза?

Музата е разична всеки път, понякога щастието, понякога мъката. И двете са еднакво мощни вдъхновяващи сили подтикващи към себеизразяване Whats bad for your heart is good for your art!

Разкажи ни малко за поредицата от картини „ The Red Journey“? Какво искаш да предадеш с тях, къде си ги рисувала?

Всички те са рисувани в Италия, където живеех доскоро.  Колекцията се казва The Red Journey. Това, което искам да предам на хората е една магия или емоция.

Магията е в приказните ми картини. Тези, които като погледнеш ти се иска да влезеш вътре и да останеш там завинаги. А емоциите, които донасят са това, което те докосва по сърцето, и не знаеш дори защо ти харесва.

Какво символизира червеният чадър? Ще споделиш ли тайната му с нашата публика?

Червеният чадър е вид щит от мечти и надежди, който ни предпазва от околния свят, в който не винаги всичко е „ розово“и ни дава сила да продължим напред към светлината. Носим го вътре в себе си. А на тези , които са го загубили, пожелавам да го преоткрият.

Казват, че композиторите виждат в картините музика, а художниците в музиката – картини. Ти, като човек, който съчетава музиката с рисуването, как по-лесно изразяваш себе си – с нотите или с четката?

Изрязявам себе си по-лесно в рисуването. Защото съм сама със себе си и рисувам своя вътрешен свят. Творческо е и някак по-интимно. Докъто в музиката, като оперна певица, съм интерпретор на други композитори.

Какво мислиш за изкуството в България? Вирее ли то по нашите земи, какви са проблемите му и има ли бъдеще?

Смятам, че в България има изключително талантливи хора, който да покажат на света, какво можем ние българите. Ситуацията в България ще се подобри и ще даде повече поле за изява на хората на изкуството за в бъдеще. Проблема е, че е трудно да пробиеш, необходими са доста повече качества от таланта, за да се наложиш като име. Хората се доверяват повече на общественото мнение за „ добрите художници“ отколкото на своя собствен вкус. А в това изкуство всичко е субективно. Няма правилно и грешно.

За финал ни разкажи за какво мечтаеш като художник и най-вече като артист, отдал себе си на изкуството?

Мечтая да се реализирам, да постигна успехи, като всеки млад човек. Мечтая да творя и да бъда свобона. Да правя това, което искам, когато искам. И да съм щастлива.

Човек може да бъде всичко друго, но не и безразличен към картините на Даниела, защото те са наситени с емоция, която се впива в ума и плътта и оставя дълбоки следи. Отивате си вкъщи, сядате на дивана и си мислите, че животът ви ще продължи по старому… но пред очите ви са само ярките живописни картини от платната на талантливата млада художничка. Буреносното синьо, мрачните есенни улици, влюбената двойка под дъжда и неизменния червен чадър. И така поне ден, два или седмица. И започвате да чакате следващата картина, която ще ви пренесе в магическия свят на Даниела.

Всеки, който желае да види света през очите на Даниела Стойкова, може да посети нейната изложба „Настроения“, която ще бъде открита в „Къщата на София“ на 22 Юни от 19.00

15052345504993.jpg18.jpg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама