Протести срещу корупцията в Букурещ

08:50, 11 юни 18 / Свят 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 3000 души протестираха в Букурещ срещу корупцията в Румъния, предаде БГНЕС. Демонстрантите се събраха на площад "Виктория" и бяха с включено осветление на мобилните си телефони. Правният консултант Ирина Панзару обвини правителството, че иска да превземе правосъдната система след опита за смяна на главния прокурор. "Мисля, че лека-полека вървим към диктатура и съм ужасена от този факт", каза Панзару.

Антиправителственото шествие беше в отговор на митинга от събота вечер, при който 200 000 организирани от цялата страна поддръжници на управляващата Социалдемократическата партия се събраха пред централата ѝ в Букурещ. На протеста срещу "злоупотребите в съдебната система в страната" присъстваха премиерът на страната Виорика Дънчила и министри от нейния кабинет. На огромни транспаранти пишеше: "Стоп на сталинистките процеси" и "Искаме правосъдие, а не политическа полиция".

Лидерът на партията Ливиу Драгнеа, който се смята за най-мощната политическа фигура в Румъния, очаква присъдата си от антикорупционен процес на 21 юни. Според разследването Драгнеа е създал организирана престъпна група, която е фалшифицирала документи за да получи средства от ЕС. Поради друга присъда от 2016 година, за изборна измама, той не може да бъде избран за премиер на Румъния.

Антикорупционната агенция до момента е повдигнала обвинения срещу 713 държавни служители, включително 28 кмета и един сенатор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама