Започва фестивалът "Пловдив чете"

09:00, 11 юни 18 / Култура 25 522 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес до 17 юни Пловдив ще бъде домакин на 16-то издание на литературния фестивал "Пловдив чете". В рамките на форума 42 издателства, от които 37 гостуващи, ще представят най-новата си продукция на 14-те шатри на "Алея на книгата" в центъра на града. В същото време в къщите на Стария град, в Народната библиотека „Иван Вазов“ и други подходящи места, ще текат поредици от срещи с български и чуждестранни писатели.

Програмата на 16-тото издание включва срещи с автори, сред които живеещия в Турция писател и преводач Хюсеин Мевсим, Елизабет Костова, Захари Карабашлиев, Георги Господинов, македонски и хърватски писатели. 
 
В рамките на фестивала ще бъдат връчени и две награди "Орфеев венец" за цялостен принос и "Златна четка" за оформление на книга. И двата приза са с парични награди от съответно 5000 и 2000 лева. 

Съвместно с Народна библиотека „Иван Вазов“ по време на „Пловдив чете“ се излъчва Читател на годината в няколко възрастови категории (от 5 до 105 години). По време на феста ще бъдат раздадени и годишните Национални награди в областта на литературата „Христо Г. Данов“, организирани от Министерство на културата и Дирекция „Култура и културно наследство“ при Община Пловдив.
 
За първи път по време на „Пловдив чете“ ще се проведе форум за ранното детско четене, както и външна изложба с 16 илюстрации от български художници с куратор Антон Стайков, която ще бъде изложена на пл. „Централен“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама