600 мигранти не могат да слязат в Италия след забрана на вътрешния министър

08:00, 11 юни 18 / Свят 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Италия няма да допусне хуманитарен кораб, превозващ над 600 мигранти, в никое от своите пристанища и иска Малта да приеме плавателния съд, заявиха правителствени служители. Малта обаче също отказа да го допусне до свое пристанище. Аргументът е, че операциите са били проведени в либийската зона за издирване и за тях отговаря центърът за координиране на спасителните операции в Рим.

До ситуацията се стигна след обявената от вицепремиера на Италия, министър на вътрешните работи и лидер на управляващата партия „Лига“ Матео Салвини забрана на пристанищата в страната да се приемат натоварени с мигранти кораби на неправителствени организации.

"Малта не приема никого. Франция връща хора на границата, Испания брани границите си с оръжие", написа Салвини във Facebook. "От днес Италия също ще започне да казва "не" на трафика на хора, "не" на бизнеса на незаконната имиграция. Моята цел е да осигуря спокоен живот на тези младежи в Африка и на нашите деца в Италия", заяви министърът, използвайки хаштага от Twitter "Ще затворим пристанищата".

Матео Салвини обаче няма власт над пристанищата и не е ясно дали неговата позиция ще устои. Кметът на Неапол, който нееднократно е влизал в сблъсък с лидера на "Лигата", каза, че ще приветства хуманитарния кораб Акуариус“, насочил се към Апенините с 629 души на борда.

Според италианските медии решението на Матео Салвини, което най-вероятно е било продиктувано само от стоварените през последното денонощие по южните брегове на страната общо към 1000 мигранти, ще предизвика напрежение сред средиземноморските държави от ЕС. 

На първо място това се отнася до Малта, която в случая е най-засегната, по простата причина, че най-много кораби на неправителствени организации плават под нейния флаг. Но те рядко стоварват на нейна територия пасажерите, събрани в открито море от тръгнали обикновено от Либия гумени плавателни съдове, правейки го почти винаги в италиански пристанища. 

Някои наблюдатели в Рим и Милано очакват италианското решение да предизвика напрежение и с Гърция, Франция, Испания, Хърватска – евентуалните резервни дестинации на корабите на НПО-та.

Едновременно с изпълнението на забраната, служителите на вътрешното министерство започнаха да конфискуват и журналистически материали, освидетелстващи спасяването на мигранти в открито море и стоварването им по италианските брегове.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама