Нов проект ще интегрира политиките за опазване на околната среда в общностите

10:30, 20 яну 18 / Любопитно 25 1153 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес започва първият етап от проекта "ИНТЕГРИРАНЕ НА ПОЛИТИКИТЕ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА В ДНЕВНИЯ РЕД НА ОБЩНОСТИТЕ". Той включва теренно изследване, което ще проведем чрез качествен изследователски метод action research. За целите на проучването в предпроектния етап изследователски екип ще посети няколко общини, включващи голям брой или големи по площ защитени зони и където се пресичат всички видове интереси – инвеститори, екологични организации и местни общности.
Целите на проекта са обособени в няколко основни направления:

1. Да проучи как близостта на територии, със статут на защитени зони, влияе върху местните общности – икономика, демография, жизнен стандарт и качество на живот.

2. Чрез анализ на резултатите от проучването да създаде нови комуникационни канали между местната общност и всички отговорни институции или да подобри съществуващите, с цел по-адекватно решаване на проблеми, породени от взаимодействието на хората с резултатите от политиките за опазване на околната среда.

3. Чрез поредица от обучения по ключови теми като лидерство, комуникация, личностно развитие и иновативни бизнес практики, да даде възможност на представители на местната общност да се справят с предизвикателствата, породени от промените в икономическата среда, свързани с наличието на защитени зони на тяхна територия.

Изследванията, които започват днес, ще бъдат съсредоточени в три зони:

1. Шабла и Каварна – включват 12 защитени местности, в това число „Калиакра“, „Дуранкулашко езеро“ и „Шабленска тузла“.

2. Приморско и Царево – Природен парк „Странджа“.

3. Столична голяма община – Национален парк „Витоша“.

Крайният срок на етапа е 1 май. През това време ще бъдат проведени над 80 индивидуални интервюта с представители на всички заинтересовани групи на територията на общините, както и три фокусни групи.

Резултатът от това проучване ще бъде обособен в доклад. Той ще включва аналитична част, състояща се от документно проучване и статистически данни за таргетните общини. Ще има и изследователска част, съдържаща подробен анализ на проведените интервюта.

Част от проекта е и фейсбуук страницата ПАЗИМ НАШАТА ПРИРОДА, която е активна от края на миналата година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама