Интересни факти за Плутон

20:40, 05 юни 18 / Любопитно 25 743 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Откритието, че на Плутон има метанови дюни, направено с помощта на сондата "Нови хоризонти" на НАСА, предизвика оживление сред астрономическата общност и възроди интереса към планетата, която преди повече от десетилетие беше "понижена" до джудже. По този повод британският вестник "Дейли експрес" предлага няколко интересни факта за Плутон, пише БТА

- Досега се е смятало, че атмосферата на Плутон е твърде рядка, за да поддържа ветрове, необходими за формирането на дюни.

- Плутон е открит през 1930 г. от американския астроном Клайд Томбоу.

- Плутон е считан за планета в Слънчевата система до 2006 г., когато Международният астрономически съюз го понижи до планета-джудже. 

- Една от причините за решението беше откриването на планетата-джудже Ерида, която е с 27 процента по-голяма от Плутон.

- Камарата на представителите на щата Ню Мексико определи решението като "научна ерес" и заяви, че в Ню Мексико Плутон винаги ще бъде планета.

- През 2006 г. американското Дружество по диалектология избира "плутониран" със значение "понижен" за дума на годината.

- Плутон се намира на 40 пъти по-отдалечено разстояние от Слънцето в сравнение със Земята. Планетата-джудже орбитира около централната звезда на Слънчевата система за 248 години.

- Кучето на Мики Маус, Плуто (Плутон), е създадено през 1930 г., когато е открито небесното тяло и се смята, че е кръстено на него.

- Всичките пет известни спътника на Плутон - бога на подземното царство в римската митология, носят имена, свързани с подземния свят в древногръцката митология - Харон, Стикс, Никта, Хидра и Цербер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама