За два часа във Варна са паднали повече валежи от нормата за месец и половина

13:00, 05 юни 18 25 650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължава отстраняването на щетите от вчерашния проливен дъжд във Варна. Кметът на града Иван Портних каза, че в понеделник за два часа са паднали 72 литра на квадратен метър валежи при месечна норма около 50 литра, предаде БНР. 

Именно тази интензивност от 160 литра на час е допринесла за големите поражения върху инфраструктурата. Наводнени са подлези, отнесен е асфалт на доста места, Крайезерният път е бил изцяло наводнен. 

От над 30 години Варна има проблем с дъждовната канализация, каза Иван Портних и припомни, че разрешаването му изисква доста средства. Единият от проектите - за Гръцката махала, където най-често се наводняват улиците, е за 60 милиона. Отделянето на битовата от дъждовната канализация на друг участък - улиците са "Битоля" и "Пирин", също е около 40 милиона. Ще се търсят средства. 

При летния театър и ул."Анна Феликсова", където вчера имаше най-големи наводнени участъци, реконструираните обекти все още не са приети и затова щетите ще се отстранят за сметка на фирмите. 

Основния проблем е предизвикан от свличането на големи земни маси, които в момента се почистват. 

Кметът на Аксаково Атанас Стоилов също отчете големи поражения в землището. Торнадото отнесе покрив на една от къщите в село Куманово, а още 12 къщи са наводнени. Днес се извършва оценка на щетите, а хората ще кандидатстват инвидивуално до Постоянната комисия за защита на населението от бедствия и катастрофи, каза областният управител Стоян Пасев.

Комисар Тихомир Тотев от Пожарната заяви, че службата е получила 128 обаждания, но само 36 са били за големи наводнения. При останалите водата е била под 10 сантиметра. До сутринта 8 екипа на "Пожарната" са отстранявали наводнени участъци в приземните части на Акушеро-гинекологичната болница, Спешния център, три медицински центъра и три детски градини.

 

Нанесени са и сериозни щети и по железопътната инфраструктура в района на община Варна, съобщиха от БДЖ. Наводненията доведоха до смущения в графика на движение влаковете и маневрената работа в железопътен възел Варна, път 1 и 2 в междугарията Варна товарен парк-Тополите и Варна-Варна товарен парк /около спирка Варна/. Въведени бяха временни ограничения на скоростта на влаковете до 5 км/ч., съобщават още от там.

Основните щети са в зоните на деретата, спускащи се от града към пътната и железопътна инфраструктури. Наводнени бяха железопътните съоръжения при дере „Максуда“, облицованата пътна канавка от прелеза от бившите пристанищни складове до водостока на км 539+985 и редица други отводнителни съоръжения.

Железният път, стрелките, прелезът и съоръженията на осигурителната техника над нивото на релсите са компрометирани от наноси на тиня, кал, клони, пластмасови, стъклени и дървени отпадъци, които е носила водата. Съоръженията и отводнителните канали са засипани с наноси и боклуци.

Очаква се да бъде назначена комисия от Областния управител на Варна, с участие на представители на Компанията, която да направи оценка на щетите по инфраструктурата и да изготви план за възстановяването й.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама