Готвят протести с апел към Еврокомисията за Кресненското дефиле и Парк "Пирин"

10:30, 05 юни 18 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С екопротести в София, Пловдив и Варна природозащитници ще апелират Европейската комисия спешно да разгледа случаите с Кресненското дефиле и АМ"Струма" и с Национален парк "Пирин". Всяко допълнително забавяне окуражава българското правителство да нарушава европейското законодателство, смятат еколозите. Те твърдят, че Европейската комисия прилага двойни стандарти. Организатори на протестите са Коалицията "Да спасим Кресненското дефиле" и "Да спасим Пирин".

Има няколко повода за протеста, поясни Десислава Стоянова от Сдружение "За земята" пред БНР. Освен Деня на околната среда, днес ще има и среща на генералните директори по природата и биоразнообразието на държавите-членки от ЕС, а в петък предстои конференция, посветена на бъдещето на кохезионната политика, а именно тези фондове са източникът на финансиране на магистралата, допълни тя.

"Европейската комисия е пряко отговорна за бъдещето на АМ „Струма“. Вече са дадени над 600 милиона евро за финансирането й. Проблемът с Кресненското дефиле остава неразрешен", заяви Стоянова.

Относно решението на Върховния административен съд от края на май, препотвърждаващо становището на екоминистерството за маршрута на магистралата - т.нар. източен обход, Десислава Стоянова предположи, че "съдът вероятно е бил подложен на някакъв натиск":

"То потвърди решението на правителството маршрута на автомагистрала Струма в едната посока посока - София - Кулата, да преминава през самото дефиле. Ние искаме да покажем, че Европейската комисия не трябва да дава европейски пари за унищожаването на българската природа, която е част от европейската природа", допълни тя.

"От страна на министерството имаше доста адвокати, които се опитваха да оказват натиск върху съдиите по време на самото дело. Съдът излезе с решение в първия възможен ден. Една-две седмици, след като те бяха получили всички възможни доказателства от над 1 000 страници, те много бърза взеха решение. Какво се е случило нямам представа, но това са фактите. Относно Кресненското дефиле още през юли 2017 сме подали жалба до ЕК, която очакваме тя да разгледа сега, след като приключи делото – те чакаха резултата", посочи екоактивистът.

„Маршрутът, който българските власти са избрали, е преминаване на магистралата в едната посока през самото дефиле, а това е в противоречие с европейското законодателство“, категорични са природозащитниците.

"Не смятам, че е кауза пердута. Ние стоим зад спазването на законите. ЕК е пазителят на европейските закони. Стремим се да привлечем малко повече обществено внимание и внимание на по-високо ниво – те да заемат позицията, която би трябвало да заемат", мотивира се Десислава Стоянова.

По другия казус - решението на ВАС от април, касаещо Националния парк „Пирин“, с което съдът сметна за необходимо новият план за управление на парка да бъде подложен на екологична оценка, Десислава Стоянова коментира, че е "странно МОСВ да обжалва такова решение".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама