Българският културен институт в Лондон организира "Честване на Кристо"

12:20, 30 май 18 / Култура 25 518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският културен институт в Лондон организира "Честване на Кристо" днес и утре. Събитието цели популяризиране на българската култура във Великобритания в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Два филма ще бъдат показани на събитието. Документалният "Граница на мечтите", на режисьора Георги Балабанов, посветен на братя Анани и Христо Явашеви с различна артистична съдба - първият останал в България като актьор, а вторият заминал на Запад, за да стане един от най-известните представители на съвременното изкуство. 

Другият филм е "Мост към Кристо" на Евгения Атанасова-Тенева, посветен на плаващите кейове на Кристо в италианското езеро Изео. Двамата автори ще дадат пресконференция, на която ще участва и известният френски актьор и режисьор Пиер-Анри Дело, съосновател на филмовия фестивал в Кан и член на журито на фестивала във Венеция. 

Филмите ще бъдат показани както в българското посолство, така и в известния "Victoria & Albert Museum". През лятото Кристо планира да открие първата си голяма творба на открито във Великобритания – плаваща структура от скупчени цветни варели под формата на трапец в езеро в лондонския Хайд парк.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама