Партиите в Италия се готвят за предсрочни избори

08:20, 30 май 18 / Свят 25 491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предсрочните парламентарни избори в Италия могат да се състоят още през юли. Затова призова Демократическата партия, след като номинираният за премиер на страната Карло Котарели не успя да привлече подкрепа от парламентарните сили. Котарели се срещна във вторник с президента Серджо Матарела, съобщи БНР.

Лидерът на „5 звезди” Луиджи ди Майо е готов да направи крачка назад и да работи с президента за политическо правителство, но евроскептичната "Лига" засили популистките тонове и вече започна изборна кампания.

Третата най-голяма икономика в еврозоната е без правителство от началото на март, след като изборите доведоха до парламент, в който никоя от политическите сили няма достатъчно мнозинство за съставяне на правителство. Антисистемни политически сили се отказаха от формирането на правителство, след като президентът наложи вето на техен министър евроскептик.

Котарели и Матарела разговаряха близо час вчера, но никой от тях не се появи пред журналистите. Говорител на президента уведоми, че те ще се срещнат отново днес. 
Ситуацията е много сложна, защото служебното  правителство ще е временно и някои партии смятат, че е по-добре веднага да има предсрочни избори. Има сериозни настроения срещу държавния глава, който не одобри кабинета на Джузепе Конте предложен от "Пет звезди" и "Лига". 

Във връзка с това, демократите организират манифестация на 1 юни в защита на Матарела. На следващия ден митинги ще проведат "Пет звезди" и дясната коалиция, несъгласни с него. 

Кризисната политическа ситуация се отрази много негативно на фoндовата борса в Милано, а лихвеният спред между 10-годишните облигации на Италия и Германия се разшири до 320 базисни пункта, равно на големи загуби за Италия.

Международните финансови пазари отбелязват катастрофални показатели и ако стабилността в третата по големина икономика в еврозоната не се завърне, рискът е да повлече европейската икономика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама