Защо наклонената кула в Пиза не пада

13:20, 30 май 18 / Любопитно 25 749 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кулата в Пиза е една от най-известните забележителности в света. От около 800 години насам тя е наклонена, но не пада.

Инженери и учени са провели редица изследвания и са достигнали до извода, че причината, която кара кулата да се накланя, е същата, поради която тя не пада, пише Travel + Leisure.
 

През 1173 г. започва строителството на новата камбанария на катедралата в Пиза. До втората година на строителните работи тя вече започва да се накланя. След завършването ѝ през 1370 г. кулата е с наклон от около две градуса. През XX век тя вече се измества с около 0.12 см годишно. До 1990 г. кулата е наклонена под ъгъл от 5.5 градуса (около 4.5 м). Между 1999 и 2001 г. експертите се опитват да намялат наклона X с 0.5 градуса. Въпреки накланянето, корекциите и няколкото силни земетресения, кулата продължава да не пада.

Ново проучване на италиански учени твърди, че причината е т.нар динамично взаимодействие между почвата и конструкцията на кулата. Тъй като кулата е неогъваема и висока (58 метра), а земята под нея - мека, всеки път, когато има земетресение, "вибрационните характеристики на конструкцията" се променят, така че кулата да не резонира със земното движение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама