Борисов беше удостоен с Ордена на независимостта на Косово (СНИМКИ)

12:55, 16 апр 18 / Свят 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Косово Хашим Тачи удостои българския премиер Бойко Борисов с Ордена на независимостта за заслугите му за свободата и независимостта на страната. Високото държавно отличие се връчва по случай 10-годишнината от обявяването на независимост на Косово. 

Борисов е на посещение в Прищина - само месец преди срещата на върха на Европейския съюз и Западните Балкани в София на 17 май, на която заради участието на Косово европейски лидери и сръбското ръководство не са решили дали ще дойдат.

"Този орден е за личните Ви заслуги и лична ангажираност в подкрепа на Косово, за заслугите на българския народ за развитието на приятелските отношения между двете страни, за предстоящата среща в София. Знаем, че българите навсякъде ще ни посрещат и навсякъде ще усещаме българския дух", посочи президентът Тачи.

"Приемам го като знак към българския народ, който изстрада войната, но винаги е подкрепял борбата за свобода, независимост, демокрация, мир и просперитет на целия регион", каза Борисов.

На срещата обсъдихме европейския път на страните от Западните Балкани и гарантирането на мира и сигурността в региона. И двамата сме единодушни, че проектите за инфраструктурна и дигитална свързаност между шестте балкански страни и Европейския съюз ще ускорят развитието на държавите ни, написа Борисов в социалната мрежа.

Тачи и Борисов обсъждат отношенията със Сърбия и перспективите за евроинтеграция на Косово - само месец преди срещата на върха на Европейския съюз и Западните Балкани в София на 17 май.

Освен с президента Хашим Тачи, премиерът ще разговаря с косовския си колега Рамуш Харадинай и с ръководителя на делегацията на ЕС в Косово Наталия Апостолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама