България е на второ място в ЕС по извънбрачни деца

11:56, 16 апр 18 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 2/3 от родените в България деца през 2016-та година, са деца на родители, които не са сключили брак, поставяйки страната на второ място – съвместно със Словения – сред страните от ЕС с бебета родени при извънбрачни взаимоотношения.

Подобно на няколко страни от ЕС, България отбеляза значително увеличение на бебетата, родени извънбрачно в годините между 1986-та година и 2016-та година. Това сочат данни, публикувани от статистическата агенция на ЕС Евростат на 16 април.

През 1986-та година в България само 11% от ражданията са извънбрачни, докато десет години по-късно тази цифра вече се е повишила до 28.1%, през първата година на новото хилядолетие до 38.4%, а през 2006-та година до повече от половината от всички раждания на територията на страната ни.

В осем от 28-те държави-членки на ЕС повечето бебета са родени извън брака, докато в осем други държави-членки 2/3 от бебетата са на родители сключили брак. (2016-та година)

В сравнение със ситуацията до 2000-та година, делът на ражданията извън брака е нараснал във всички държави-членки, макар и в различна степен, сочи Евростат.

От друга страна, делът на извънбрачните бебета остава относително стабилен между 2000-та година и 2016-та година в Северна Европа, особено в страните от Северния Европейски съюз (Швеция, Финландия и Дания), в Ирландия и Обединеното кралство, както и в страните около Балтийско море (Латвия, Естония и Литва).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама