Тръмп, Макрон и Мей удариха Сирия (ВИДЕО)

09:28, 14 апр 18 / Свят 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ, Великобритания и Франция удариха правителствени цели в Сирия. Операция започна рано сутринта и е насочена срещу обекти с химически оръжия. Бомбардировките са в отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в Сирия миналата седмица.

Атакувани са три обекта в Сирия. Това са изследователски комплекс в Дамаск, предполагаем склад за химически оръжия западно от град Хомс и важен команден център близо до същия град.

Засега няма данни за жертви. Арабски медии съобщават за частично нарушено електроподаване в Дамаск.

"Обединената операция на въоръжените сили на Франция и Великобритания е в ход", заяви американският президент Доналд Тръмп в обръщение към нацията, с което даде старт на операцията.

Ударите стартираха към 4:00 българско време. По първоначални сведения ударите са до сирийската столица Дамаск. На брифинг в Пентагона, началникът на генералния щаб на американската армия ген. Джоузеф Дънфорд обяви, че са били научно-изследователски център край Дамаск, база за съхранение на химически оръжия и още една база за химически оръжия и команден център - и двете край Хомс.

Операцията е продължила малко повече от час и са изстреляни са 120 ракети „Томахоук“. ПВО на Сирия е свалила най-малко десет от тях, съобщи сирийската държавна телевизия.

Реакцията на Москва не закъсня. Оттам обявиха, че това няма да остане без последствия и че ударите са "обида" за президента Путин.

„Изпълнява се предварително разработеният сценарий. Отново сме заплашени. Предупредихме, че такива действия няма да бъдат оставени без последствия. Цялата отговорност за тях е на Вашингтон, Лондон и Париж“, се казва в изявление на руския посланик в САЩ Анатолий Антонов.

Руският външен министър Мария Захарова също осъди операцията.

Генералният секретар на НАТО обяви, че подкрепя действията, насочени към цели, свързани с производството и съхранението на химически оръжия. Изявлението му е лична позиция, а не официалната на НАТО.

До момента България не е изразила официално позицията си.

Сирийското министерство на външните работи осъди западните удари като „брутална и варварска агресия“. Според официално заявление на министерството ударите целят блокирането на разследването на ОЗХО по предполагаемото нападение с химическо оръжие в град Дума край Дамаск.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама