Препоръчаха на Тръмп да нанесе масиран удар по няколко цели в Сирия

11:10, 11 апр 18 / Свят 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На американския президент Доналд Тръмп са предоставени няколко варианта за използване на сила срещу Сирия в отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие в град Дума.

Опциите включват нанасянето на ракетни удари по няколко цели в течение на повече от един ден, съобщи вестник „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на източници в Белия дом, пише БГНЕС.

Тръмп, заедно със своите съветници, е разгледал плановете за нанасяне на по-жесток удар срещу Сирия, отколкото преди година, когато беше атакувано военно летище в сирийската провинция Хомс. В Белия дом смятат, че идентична силова акция този път няма да има нужното въздействие върху действията на Дамаск. По тази причина вариантите за действия на САЩ предвиждат сценарий за по-разгърната и продължителна операция, уточнява изданието.

В началото на април 2017 г. по заповед на американския президент беше нападнато летището в провинция Хомс, по което бяха изстреляни 59 крилати ракети „Томахоук“. Вашингтон нарече тази операция отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие в провинция Идлиб на 4-ти април същата година.

Ударната група на ВМС на САЩ начело с атомния самолетоносач „Хари Труман“ ще тръгне в сряда от американското пристанище Норфолк, щата Вирджиния, за да патрулира в района на Близкия изток, съобщиха представители на ВМС на САЩ. Самолетоносачът ще бъде придружаван от ракетен крайцер и четири есминца. На първия етап към тях ще се присъедини и фрегата на ВМС на Германия.

Разгръщането на тази ударна група става на фона на изострянето на ситуацията в Сирия, предизвикана от твърденията за използване на химическо оръжие през почивните дни св сирийския град Дума.

В понеделник американският президент Доналд Тръмп заяви, че в течение на 24-48 часа ще реши дали в тази връзка ще използва военна сила срещу сирийските власти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама