Лавров прие да посети Северна Корея

17:25, 10 апр 18 / Свят 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският външен министър Сергей Лавров прие поканата от севернокорейския си колега да посети Пхенян след разговори с Ли Йон Хо в Москва. На проведените в Москва разговори двете страни в големи подробности са обсъдили двустранните отношения.

Лавров подчерта, че е необходимо САЩ да предоставят за сигурността на Северна Корея „железобетонни“ гаранции

Реалното развитие на събитията върви в руслото на руско-китайската пътна карта за урегулиране на Корейския полуостров (целяща взаимно приемливо решение на целия комплекс по изключително мирен политико-дипломатичен път чрез съблюдаване на двустранно снижаване на военната активност в региона, провеждане на директни американо-севернокорейски и междукорейски преговори и обсъждане на въпросите за сигурността в .североизточна Азия в широк формат). Под това се разбира поетапно, но устойчиво придвижване към завършващата фаза, каквато трябва да стана многостранна договореност за осигуряване на мира и безопасността в Североизточна Азия, включително денуклеаризацията на Корейския полуостров“, подчерта Лавров, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че това не е прост въпрос и осигуряването на законните интереси за сигурност на северна Корея в контекста на денуклеаризацията изисква сериозни съгласувания и сериозни гаранции.

Шефът на руската дипломация заяви, че на разговорите със севернокорейския му колега сне е била обсъждана темата за иранската ядрена програма. Но в тази връзка той подчерта, че поради искането на Тръмп за преразглеждане на ядрената сделка с Техеран „гаранциите, за които ще стане дума по време на преговорите за Корейския полуостров , трябва да бъдат железобетонни“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама