Манолова лобира за личния фалит

15:00, 10 апр 18 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Закон за личния фалит би дисциплинирал и длъжниците, и кредитните институции, и би бил в интерес на хората и бизнеса“. Това коментира националният омбудсман Мая Манолова пред БНР. 

Екип, сформиран от обществения посредник, подготви проект, където се предлага концепция за личния фалит. Възможните процедури са три. При първата, ако длъжникът има доходи, се изготвя погасителен план в рамките от 3 до 5 години, като той плаща поне половината сума на кредитите. 

Втората процедура е за хора, които нямат доходи, но имат имущество. То може да покрие дълговете, а част от тях се опрощават. Третата процедура предвижда обявяване на длъжника в несъстоятелност, като в рамките на 10 години той се разплаща при наличие на доходи. 

„Ако процедурите не се спазват, преференциите отпадат“, уточни Мая Манолова и допълни, че е търсен баланс между интересите на кредитори и длъжници. "До момента никоя организация от обичайно заподозрените - работодателска, банкова, финансова - не се е обявила против приемането на такъв закон, защото определено той е в интерес и на кредиторите. Тоест, да се създаде интерес и у длъжника. В рамките на процедурата да се изчисти това, което може да бъде изчистено и погасено, а кредиторът да вземе каквото може да вземе", посочи тя. „Целта е в крайна сметка длъжниците да имат възможност за втори шанс. В момента в подобна ситуация хората или минават в сивия сектор, или търсят работа в чужбина, а от това никой няма интерес“, допълни Мая Манолова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама