Хора с увреждания излизат на протест

13:15, 10 апр 18 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди българи с увреждания от цялата страна се събират на национален протест на 11-ти април с искане за справедлива реформа. Протестът ще се проведе от 11:00 часа пред Министерски съвет и Президентството и е организиран от 18 национално представени организации на хората с увреждания.

Искаме достъпност, което значи не само архитектурна среда, а достъпност до професионално образование, комуникационни услуги и социални услуги, за да се случи интеграция на хората с увреждания“, каза Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Второто искане е да се спре нарушаване на правата на хората с увреждания в България. Достатъчно малко и недобре са, за да бъдат отнемани и тези, които ги има“, подчерта тя.

Третото искане е да има съдържателни и модерни реформи, а не механични реформи, просто, защото е казано, че трябва да има реформи. Хората с увреждания настояват да отпаднат формулировките „определяне на работоспособност“ и планираното разделяне на медицинската експертиза.

Основно искане на протеста е предвижданите нормативни промени да не въвеждат медицински стандарти за здравния им статус, които се различават от действащите в държавите в ЕС.

Сред исканията на протеста е прецизно разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинска експертиза. Хората с увреждания настояват и за яснота какви права ще ползват от решението на ТЕЛК за вида и степента на увреждането и какви права ще следват от оценката на тяхната работоспособност.

Над 6000 души с увреждания от цялата страна ще бъдат на пл. „Независимост“. Много от тези хора не са излизали от домовете си, но утре ще излязат, за да защитят правата си”, подчерта и Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет и изпълнителен директор на Центъра за психологически изследвания.

Искаме реформи, които не отнемат права. Сега внесената концепция за оценка на работоспособността води до влошаване на живота на децата и възрастните с увреждания. Не сме срещали европейска практика, в която да се прави оценка на това един човек, независимо дали е с увреждане или не, до колко е работоспособен или не. С тази наредба, която беше внесена в НС и обсъдена, стана ясно, че най-болните и ощетени хора-освен, че ще бъдат оценявани до колко са работоспособни ще загубят правото си на пенсия, която е 240 лв.”, обясни Стоименова. Тя бе категорична, че медицинската експертиза в този вариант, чрез наредбата, която се предлага-на оценка само на едно водещо заболяване, води до крайно ощетяване на много деца, млади хора и работоспособни възрастни, които имат полуувреждания.

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа” коментира, че е съгласен, че трябва да се промени това, че в населено място има здрави и прави хора с ТЕЛК-ове от един и същи лекар, както и да се променят финансовите потоци. „Но се случи това, което всички подозирахме-най-лесно е да се посегне на най-безпомощните хора. КТ „Подкрепа“ стои на 100% зад протеста и исканията му. Това, което се върши е безобразие, което е много мека дума“, каза още Манолов.

Проучване на синдиката показва, че 59,6% от хората с увреждания са срещали дискриминация при кандидатстване на работа. “Това са хора, които искат да се чувстват полезни в това общество, но това, което ги спира е отказът на работодателите да ги наемат”, коментира Григорова.

Други бариери, според проучването, освен дискриминацията, са-ТЕЛК. 41% от интервюираните разчитат само на инвалидна пенсия. 83,5% получават инвалидна пенсия под линията на бедността. 19% са хората, които не могат да се обслужват сами и на 29% от тези, които го правят, но със затруднения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама