Полицията в Добрич задържа българин по искане на САЩ

12:35, 10 апр 18 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мъж от Добрич е задържан от полицията за срок от 72 часа след като САЩ поиска екстрадирането му. Желяз Андреев е обвинен, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. В момента той се намира в ареста в Добрич. Очаква се Окръжната прокуратура в Добрич да внесе иск за удължаване на ареста му с 60 дни.

Желяз Андреев е бил повикан от полицията в Добрич за справка относно пътнотранспортно произшествие. По думите на приятелката му Милена Здравкова там Желяз разбира, че го задържат с искане за екстрадиция в САЩ затова, че търгувал със сирийските авиолинии като служител на компания, която е напуснал преди две години. 

При воденото разследване в Америка има повдигнати обвинения срещу 11 души, от които петима са българи. Всички те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които американските власти твърдят, че са свързани с терористична дейност.

Близките на задържания обаче са категорични, че той е бил само посредник в сделките. Затова и разчитат съдът да откаже Желяз Андреев да бъде екстрадиран и съден в САЩ. 

"Той е един изпълнител на когото не е представяна нужната информация, че той да е наясно, че трябва да дебне дали нарушава закони на която и да е държава, да не говорим за чужда държава. Той, неговата роля изпълнителска, не предполага да е наясно с регулации на други държави с трети държави и да спазва тези регулации и да има грижата предварително това да е осигурено. Той си има висшестоящи, които би трябвало да са прегледали портфолиото му и да са му осигурили безопасност на труд", коментира Милена Здравкова за БНТ.

Адвокатът на Желяз Андреев се срещна с него днес в ареста в Добрич. Очаква се да се насрочи дата за делото срещу Желяз Андреев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама