Министрите по околната среда на ЕС се събират днес в София

08:50, 10 апр 18 / Политика 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Неформалната среща на министрите на ЕС по околна среда се провежда в София на 10 и 11 април в Националния дворец на културата. Заради срещата достъпът до НДК е ограничен и в двата дни. 

Неформалната среща ще бъде съсредоточена върху три важни теми - качеството на атмосферния въздух, по-доброто регулиране, изменението на климата.

Замърсяването на въздуха е сериозен екологичен и социален проблем, който поставя много предизвикателства, свързани с управлението и намаляването на вредното въздействие на замърсителите. Това е въпрос, който се нуждае от разглеждане, тъй като пред него са изправени както отделните държави, така и ЕС като цяло. През ноември 2017 г. Европейската агенция за околната среда (ЕАОС) и Европейската комисия пуснаха нов европейски индекс за качеството на въздуха, който позволява на потребителите да проверяват текущото качество на въздуха в различните градове и региони на Европа. Индексът се придружава от нови национални информационни документи, които съдържат актуализирана информация за качеството на въздуха за страните членки.

През първия ден на срещата дебатите ще бъдат съсредоточени върху защитата на човешкото здраве и околната среда и възможните решения, които биха подобрили качеството на атмосферния въздух. Замърсяването на въздуха е сериозен екологичен и социален проблем, който поставя много предизвикателства, свързани с управлението и намаляването на вредното въздействие на замърсителите. Това е въпрос, който се нуждае от разглеждане, тъй като пред него са изправени както отделните държави, така и ЕС като цяло.

Следващата сесия ще бъде посветена на намирането на по-добри решения за по-добро прилагане на законодателството на ЕС в областта на околната среда. Министрите ще обсъдят три основни теми: съществуващите инструменти за изграждане на капацитет, сред които партньорския инструмент за обмен на добри практики сред държавите членки; междусекторното сътрудничество с акцент върху Диалозите за чист въздух и диалозите с държавите в рамките на Прегледа на изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда и накрая, но не на последното място, рационализирането на задълженията за докладване и намаляване на административната тежест. Особен акцент ще бъде поставен върху нуждата от повече съгласуваност между секторното законодателство.

Вторият ден на срещата ще бъде посветен на международните преговори за климата и диалогът „Таланоа“. 2018 година е решаваща за постигане на съгласие за Работната програма за Парижкото споразумение и гарантиране, че паралелните процеси, предвидени на COP24, а именно политическата фаза на диалога „Таланоа“, прегледът преди 2020 година и събитието на високо равнище относно финансирането за климата, също са успешни и конструктивни.  

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама