Напрежение в Косово заради посещението на високопоставен сръбски политик

08:20, 27 мар 18 / Свят 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Напрежение в Косово заради посещението на високопоставен сръбски политик. Сръбският представител е бил арестуван, а после освободен. Избухнали са сблъсъци с полицията.

Висшият сръбски представител Марко Джурич се намирал на посещение в Косовска Митровица - район с предимно сръбско малцинство в Косово, за участие в кръгла маса, посветена на нормализирането на отношенията между Белград и Прищина. Джурич е главният сръбски преговарящ във водените с посредничеството на ЕС преговори за Косово. 

По време на събитието обаче косовската полиция нахлува и го арестува. Според косовските власти Джурич влязъл без тяхно разрешение в Косово, съобщава БНТ. 

По-късно той бил освободен и изгонен от страната. Позицията на сръбския президент Александър Вучич е, че Джурич, е бил бит по време на ареста си и ще бъде прегледан в сръбска болница. 

Заради инцидента в Косовска Митровица са избухнали безредици. Ранени са 32-ма души, петима от тях сериозно. Полицията е използвала зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград не признава отцепването на бившата си област и се опитва да запази влиянието си в северната част на Косово, където живее по-голямата част от косовските сърби.

Сръбските официални представители са длъжни да искат разрешение от косовските власти преди всяко посещение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама