Лидерите на двете Кореи ще се срещнат

15:30, 24 мар 18 / Свят 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 Двете Кореи сключиха споразумение за разговор на високо равнище през новата седмица като подготовка за среща на върха през април месец между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин, предадоха световните агенции.

Срещата на върха ще има за цел да доведе до подобряване на двустранните отношения и до уреждане на противопоставянето около севернокорейската ядрена програма. Южнокорейският министър на националното обединение Чо Мьон-кьон ще оглави делегацията на своята страна на срещата, която ще се проведе на 29 март в пограничното селище Панминчжон.

Кореите се споразумяха да проведат в края на април среща на върха, след като по-рано този месец пратеници на Мун посетиха Ким в Пхенян. Южнокорейските представители също така уредиха потенциална среща между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп, която да се проведе до края на май. Засега не е ясно дали лидерските срещи между Сеул, Пхенян и Вашингтон, ако изобщо се състоят, биха могли да доведат до значим пробив след година, изпълнена необичайно много с провокации. През 2017 г. Северна Корея изпробва най-мощното си ядрено оръжие досега и извърши тестови пускове на три междуконтинентални балистични ракети, които на теория са способни да ударят Америка

След края на Войната в Корея ( 1950-1953 година ) лидерите на двете Кореи са се срещали за разговори само два пъти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама