Защо се напиваме от по-малко с възрастта?

10:30, 24 мар 18 / Любопитно 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Често си спомняме с умиление безгрижните ученически години, когато ежедневието ни бе само учене и забавление. В гимназията направихме първите си стъпки в любовта и пресушихме първите си бутилки.

Но някак на 17-18 години препиването минаваше сякаш с магическа пръчка. Можеше да купонясваме до малките часове и след това направо на училище. А сега дори две-три чаши вино могат да се превърнат в истинско китайско мъчение.

Защо?

За да отговорим на този въпрос коректно, трябва да сме наясно с ефектите на алкохола върху нашия организъм. Един от тях е свързан с разширяването на кръвоносните съдове в мозъка.

Алкохолът потиска освобождаването и на вазопресин, което води до обезводняване и онова кошмарно главоболие, което все ни кара да съжаляваме, че сме пили дори малко. Алкохолът спира производството и на глутамин. Той е естествен стимулант и заради липсата му се чувстваме като пребити.

Процесът на преработка на алкохола от черния дроб е свързан от отделянето на веществото ацеталдехид. То е от 10 до 30 пъти по-вредно от високоградусовите напитки и се смята за канцерогенно. Именно затова и има тясна връзка между алкохолизма и онкологичните заболявания.

При консумацията на малко количество алкохол, черният дроб успява бързо да го преработи и като краен продукт идва много по-малки вредният ацетат. Но организмът ни си има норма на възприемане на алкохола и кога я надвишим, следва забавено разграждане, а оттам и голяма вреда за клетките и кошмарен махмурлук.

Възраст и алкохол

А къде е връзката на тези процеси с нашата възраст? Според научи теории, с годините организмът постепенно губи умението си да създава антиоксиданти. Те се борят не само със стареенето и свободните радикали, но и с щетите от консумацията на алкохол.

Имунната система също малко по малко отслабва. Често страдаме и от недоспиване или нарушения в съня, което също оказва влияние на общото ни благосъстояние. Никак не е за подценяваме и фактът, че мускулната маса и водата в тялото ни намаляват, а мазнините постепенно се увеличават.

Това явление води след себе си повишена концентрация на алкохол в кръвта. Просто мазнините няма как да ги абсорбират така, както мускулите. Затова и нищо чудно дрегерът да покаже изненадващ резултат.

Решението

То е просто и се крие в това да знаем мярката си и да не я надвишаваме. В името на доброто прекарване за час-два-три, след това си гарантираме поне един загубен ден, в който ще се разяждаме не само от махмурлук, а и от угризения защо пак пихме повече, отколкото трябваше, пише Vice.


 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама