Оправдаха окончателно подсъдимите за стрелбата по Киро Японеца

11:50, 14 фев 18 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския и Ивайло Симеонов - Богьовеца са невинни за стрелбата по Кирил Киров - Киро Японеца от юни 2003 г. Това е окончателното съдебно решение на Върховния касационен съд (ВКС), с което се потвърждават присъдите им от апелативната инстанция.

На 12 юни 2003 г. маскирани стреляха по Кирил Киров, известен с прякора с Киро Японеца, от пистов мотор. Покушението не успя, тъй като куршумите се забиха в седалката на мерцедеса му, а самият Киров беше с бронежилетка, която носел, защото двама души го предупредили, че има поръчка за убийството му.

Обвиненият за стрелбата Йоско Костинбродския е в неизвестност от 2014 г., след като бе пуснат на свобода с решение на специализирания съд, задържан с екстрадация от Гърция. В края на 2014 г. бе убит и ключов свидетел по делото му.

Освен за опита за убийство, Йоско беше обвинен, че е бил тартор на група за убийства, отвличания и търговия с дрога в периода 2003-2010 г. Тези обвинения също отпадат като недоказани, гласи решението на ВКС.

"На базата на събраните и проверени доказателствени източници, анализирани поотделно и съпоставени помежду си, двете решаващи по фактите съдебни инстанции са направили извода, че те не са достатъчни, за да се приеме по несъмнен начин, през инкриминирания с обвинителния акт период от време, съпричастността на подсъдимия Йосифов, като организатор и ръководител на организирана престъпна група, както и участието в нея на останалите подсъдими", категорични са съдиите Красимир Харалампиев, Милена Панева и Мая Цонева. Те потвърждават невинността по обвиненията за престъпна група на Йоско, Богьовеца, Вергил Славов, Мариан Атанасов и Александър Йорданов.

Срещу Киро Японеца бяха извършени два опита за убийство (2003 и 2005 година), като през 2005 г. оцеля по чудо, след като беше уцелен в главата пред заведение на столичния бул. "Васил Левски". През 2003 г. покушението стана на кръстовище в столичния кв. "Красна поляна". МВР съобщи и за един предотвратен опит за атентат. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама