САЩ започват да строят посолство за 943 милиона долара в Мексико

11:10, 14 фев 18 / Свят 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати направиха първа копка на новото си посолство на стойност 943 милиона долара в столицата на Мексико. Стъпката беше приветствана от висши представители от двете страни като победа за дипломацията след месеци напрежение заради плана на президента Доналд Тръмп за издигане на стена по общата граница, съобщи Reuters, цитирана от БТА. 

Сградата на посолството ще се намира близо до централата на най-богатия човек в Мексико - Карлос Слим и по план трябва да бъде завършена през 2022 г.

На церемонията за началото на строителството американската посланичка Робърта Джейкъбсън изтъкна важността на двустранните отношения. "Мексико е един от най-близките и най-високо ценени партньори на САЩ", заяви тя.

Риториката и политиките на Тръмп обтегнаха отношенията между двете страни. Тръмп използва спорния въпрос за защитата от депортиране на младите имигранти, наричани "мечтатели", като разменна монета, за да получи финансиране за проекта за граничната стена.

Американският президент заплаши да изтегли страната си от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), което има ключово значение за мексиканската икономика, ако то не бъде преработено, за да обслужва по-добре американските работници и интереси. Несигурното бъдеще на търговското споразумение на стойност 1,2 трилиона долара разтърси пазарите и стресна инвеститорите.

На церемонията за първата копка Карлос Слим каза, че не забелязва инвестициите да са засегнати. "Инвестирането продължава. Вижте всичко това - няма по-добър знак", каза той за Ройтерс, сочейки мястото на строежа.

Строежът на посолството в Мексико започва малко след като Тръмп отмени пътуване до Лондон за откриването на новото американско посолство там. Тръмп заяви, че няма да подкрепи сделка за продажба на старото посолство в Лондон "за жълти стотинки", договорена от правителството на Барак Обама, макар че решението за преместване на дипломатическата мисия от скъпия квартал "Мейфеър" на южния бряг на Темза е договорено през 2008 г. от президента републиканец Джордж У. Буш. Тръмп разкритикува новото посолство в Лондон, което възлиза на 1,2 милиарда долара, като твърде скъпо и с лошо разположение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама