Джейкъб Зума отказа да се оттегли като президент

15:16, 13 фев 18 / Свят 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Република Южна Африка Джейкъб Зума, чието име е замесено в множество скандали, отказа да напусне поста.

Борбата за власт и оттеглянето на Зума изправи един срещу друг президента и Сирил Рамафоза, който е новият лидер на АНК и се предполага, че ще е и наследник на Зума на държавния пост. Националната изпълнителна комисия на АНК, наброяваща 107 членове, заседава 13 часа в хотел край Претория, и реши „да отзове“ Зума от поста му.

Рамафоза и Асе Магашубе, генералният секретар на партията, лично връчиха на Зума искането за оттеглянето му в президентската резиденция около полунощ срещу вторник.

Но Зума „беше много арогантен. Той им казал, че няма да ходи никъде, тъй като не е направил нищо лошо“, каза неназован член на комисията пред „Мейл“ и „Гардиан“.

Той им каза, че ако АНК излезе с изявление за решението си за отзоваването му, той ще отмъсти.“ Друг източник съобщава, че Рамафоза е помолил Зума да напусне поста си, но Зума отговори, че "при тези несигурни условия" няма да подаде оставка, предаде БГНЕС.

АНК, който навремето беше ръководен от лидера в борбата срещу апартейда Нелсън Мандела, отхвърли искането на Зума да остане още няколко месеца на длъжността и му даде 48 часа да се оттегли.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама