Румяна Арнаудова: Задържаният за тероризъм е бил високо в йерархията на ИДИЛ

09:12, 13 фев 18 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Издирваният от Интерпол за тероризъм предполагаем член на "Ислямска държава" мароканец Науфал Захри ще остане в ареста за 90 дни.

Това каза Румяна Арнаудова, ръководител на отдел "Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор, пред БНТ. Тя обясни, че за този срок ще бъде уредена екстрадицията на лицето.

Арнаудова потвърди, че Захри е задържан на българската граница още на 13 януари и при проверката на петте документа, които е носел и най-вече от сирийският му паспорт е установено, че е издирван от Интерпол. До вчера, когато Хасковският съд гледа мярката на мароканеца, той е пребивавал в център от затворен тип като превенция да не избяга. Румяна Арнаудова разясни причините, поради които Науфал Захри е издирван и кои са доказателствата, че принадлежи към структурите на "Ислямска държава".

Още на 13 януари група от 27 чужди граждани са навлезли през територията на България не през определените за това места, т.е. през т. нар. зелена граница. Патрулите са ги установили в 8:30 ч. Лицата са били задържани, сред които 6 мъже, 6 жени и останалите са деца. Веднага са били изпратени в центъра в Харманли, където е започнала проверка на всички тези лица. 26 от лицата, които представляват помежду си роднини, заедно с техните деца, са подали веднага заявление и са поискали да получат хуманитарен статут. Само едно лице не е подало такова искане и по отношение на него и на другите лица са извършени стандартните проверки“, заяви Арнаудова.

Тя поясни, че задържаният вчера от Окръжния съд в Хасково е носил в себе си, но не се е легитимирал и е имал 5 различни документа за самоличност - сирийска лична карта, сирийски паспорт, испанска лична карта, документ за семейно положение, както и сирийско свидетелство за управление на МПС.

В момента, в който българските служби установяват, че сирийския паспорт е обявен за издирване от Интерпол. Изпратена е снимка на лицето в Интерпол - снимката, която стои в неистинските документи. Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани, те са преправяни. Бланките са оригинални, но снимката на лицето е различна от тази, която би следвало да се намира на тези документи“, каза Арнаудова.

В рамките на това международно сътрудничество, което са установили българските власти е изготвена и т. нар. лицево-идентификационна справка, тъй като лицето по външни белези е било обявено за издирване и в ШИС и в Интерпол. Едва, когато се установява категорично, че това е лице, което се издирва от мароканските власти, тогава е била издадена заповед за задържане и е била изпратена на българската прокуратура.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама