Ердоган и папа Франциск обсъдиха въпроса за Йерусалим

14:30, 05 фев 18 / Свят 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с папа Франциск във Ватикана, за да обсъди с него въпроса за Йерусалим и отзвука от решението на президента Доналд Тръмп да признае свещения град за столица на Израел, съобщи Reuters.

И двамата изразиха загриженост от решението, което според много съюзници на САЩ може да обрече на провал мирните усилия в Близкия изток. Ердоган и папата се очаква да разговарят и за Сирия, Ирак, хуманитарната помощ и бежанците.

Ватикана подкрепя решение от две държави за палестинско-израелския конфликт като двете страни трябва да се договорят за статута на Йерусалим като част от мирния процес. Палестинците искат Източен Йерусалим за столица на бъдещата им независима държава, докато Израел обяви целия град за своя "обединена и вечна столица".

Ердоган и папата говориха по телефона след като Тръмп обяви решението си през декември и се съгласиха, че всяка промяна на статута на Йерусалим трябва да бъде избегната.

Преди да отпътува от Турция Ердоган заяви, че САЩ са се изолирали по въпроса за Йерусалим. Демонстрации срещу Ердоган за човешките права и ситуацията с турските кюрди са планирани за по-късно днес в Рим. Около 3500 полицаи и служители на сигурността охраняват реда.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама