Румен Радев: Европа не трябва да се превръща в крепост

12:57, 05 фев 18 / Политика 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Трайно решаване на мигрантската криза е възможно само чрез по-голяма сигурност и стабилизиране на районите, откъдето пристигат мигрантите. Политиката на отворени врати докара не толкова големи проблеми на Европа, колкото огромни проблеми в държавите, откъдето тръгват мигрантите. Предлагайки социална сигурност тук, в Европа, на милиони хора от проблемните региони, те престават да мислят за бъдещето на своите страни и мислят единствено как да дойдат тук, в Европа. Трябва да мислим за стабилизиране на проблемите региони, хората трябва да знаят, че имат бъдеще у дома. Европа не трябва да се превръща в крепост, а да помага на държавите от Африка и Близкия Изток", това заяви Румен Радев по време на съвместен брифинг с президента на Малта Мари-Луиз Колейро Прека, която е на посещение в страната, съобщи БГНЕС. 

Мигрантите наистина не намират реализация в страните си, съгласи се с Радев Мари-Луиз Колейро Прека. Ако искаме да постигнем истински успех, а не само да оказваме помощ и благотворителност, трябва да разглеждаме проблема от всички негови страни, каза още тя.

Има огромен потенциал за развитие на двустранните отношения между България и Малта, изтъкна още държавният ни глава. Финансовите услуги, образованието, здравеопазването, туризма, логистиката и миграцията – са темите, които двамата президенти са обсъдили по време на разговорите си. 

Кохезионната политика е в основата на ЕС, отбеляза Румен Радев. Огромен потенциал съществува и в развитието на нашите културни връзки, каза българският президент и отбеляза, че европейска столицата на културата през 2018 година е Валета, а през 2019 г. – Пловдив. 

Свързаността между България и Малта е много важна - за бизнеса, за туризма, за културните връзки, заяви от своя страна малтийският президент. И Малта, и България имат практически еднакви бизнес модели, добави тя и отбеляза, че се надява превозвачът „България ер” също ще види потенциала. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама