Лондон обяви, че след Brexit излиза от митническия съюз с ЕС

12:25, 05 фев 18 / Свят 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великобритания ще напусне митническия съюз с ЕС след края на членството й в общността, съобщиха от канцеларията на премиера Тереза Мей, цитирана от агенция "Прес асосиейшън" и БГНЕС.

Нашата политика не се свежда до това да бъдем в митническия съюз”, каза източникът и отбеляза, че Лондон ще се стреми към сключване на споразумение с Брюксел, което да гарантира безпрепятствена търговия след Brexit, доколкото това е възможно.

По-рано вестник „Сънди таймс” съобщи, че Мей може да бъде сменена от поста си, ако продължава да следва планове за запазване на участието на страната в митническия съюз.

Според изданието, евроскептици от управляващата Консервативна партия са се свързали с външния министър Борис Джонсън и са се споразумели, че в случай на принудително оттегляне на Мей, министърът на околната среда Майкъл Гоув ще стане вицепремиер, а убеденият защитник на Brexit депутатът Джейкъб Рис-Мог ще оглави финансовото ведомство.

При такова развитие Джонсън може да заеме премиерския пост.

Преговорите за Brexit трябва на продължат до ноември 2018 г., след което двете страни в тях ще разполагат с половин година за ратификация на споразумението в националните парламенти.

Брекзит трябва да влезе в сила на 29 март 2019 г., а след това започва преходен период до 31 декември 2020 г. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама