Реджеп Ердоган е на официално посещение във Ватикана

11:00, 05 фев 18 / Свят 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на официално посещение във Ватикана по покана на папа Франциск. То ще бъде първото на турски президент от 60 години.
 
На пресконференция във връзка с визитата Ердоган посочи, че един от основните въпроси, които ще обсъди със Светия отец, е проблемът за Ерусалим, който нагнети отношенията между мюсюлманския и християнския свят.
 
Ердоган, веднага след решението на американския президент
Доналд Тръмп да обяви Ерусалим за столица на Израел, бе разговарял с папата по телефона. Той подчерта, че решението на Тръмп е в нарушение на международното право и с папата са на едно и също мнение.
 
"Аз искам да благодаря на папа Франциск за изразената позиция.Той направи изключително важно
послание към християнския свят, защото Ерусалим не е проблем само на мюсюлманите. И двамата сме застъпници за статута на Ерусалим и изразяваме волята да го запазим. Никоя нация няма право да предприема стъпка в едностранна посока и няма право да нарушава международното право по проблем, който интересува милиони хора по света", каза Ердоган.
 

Отношенията между Турция и Ватикана, а също и актуални регионални въпроси, между които мигрантската криза и тероризмът, се предвижда да бъдат сред темите, които ще бъдат обсъдени на срещата на Ердоган със Светия отец.

Ердоган ще се срещне с италианския президент Серджо Матарела и премиера на Италия Паоло Джентилони. Турският президент ще бъде придружаван от съпругата си Емине Ердоган и от министри.
 
Изключителни мерки на най-високо ниво ще бъдат взети за
сигурността на Ердоган и турската делегация. 3500 служители от сигурността са мобилизирани за охраната на височайшия гост.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама