Бъдещите партньори в германското правителство подновяват преговори

09:00, 05 фев 18 / Свят 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Християн-демократическият съюз на Ангела Меркел, дъщерната й партия ХСС и Германската социалдемократическа партия ще продължат преговорите за формиране на коалиционно правителство и днес, тъй като все още имат някои различия по определени въпроси, предава Ройтерс.

Партиите си бяха поставили неделя като краен срок за споразумение за подновяване на „голямата коалиция“, управляваща страната от 2013 г. насам, но споровете относно здравеопазването и трудовата политика попречиха това да стане.

Повече от четири месеца след национални избори най-голямата европейска икономика е в политическа парализа, предизвиквайки загриженост сред инвеститори и партньорски страни, в способността си да провежда политика по ключови въпроси като Брекзит и реформа в еврозоната.

"Все още не е възможно да се каже колко дълго ще трае - вчера поставихме добри основи, но все още има важни въпроси, които трябва да бъдат решени", коментира Меркел, преди преговорите в неделя.

Преговарящите вече постигнаха споразумения за енергетиката и селското стопанство, но продължават да имат разногласия по здравеопазването.

Лидерът на СПД Мартин Шулц заяви, че двете страни са се доближили по много въпроси през последните дни, но остават разногласия с искането на партията му да премахне фиксираните трудови договори за работниците и призива да се замени двойната публично-частна здравна система на Германия с една застрахователна система за всички.

Политиката в областта на здравеопазването и пазара на труда е от решаващо значение за СПД, чиито 443 000 членове, могат да наложат вето на всякакви окончателни коалиционни сделки.

"Трябва да преговаряме много, много интензивно по тези въпроси днес и мисля, че споразуменията са възможни, но все още не са постигнати", каза Шулц.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама