1,5 милиона души крещяха в Атина: Няма да дадем името Македония!

08:30, 05 фев 18 / Свят 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

1,5 милиона души се стекоха снощи на организирания антиправителствен митинг в Атина срещу решаването на дългогодишния спор, който Гърция има с Македония за
името. Хората изпълниха централния площад “Синтагма”, като развяваха огромни гръцки знамена и скандираха “Македония е гръцка” и “Никога няма да дадем името Македония”, предаде "24 часа".

От цялата страна пристигнаха над 2500 автобуса с протестиращи. Часове преди да отпътуват за Атина, пристигащите от Крит, посетиха гроба на Никос Казандзакис в Ираклио и оттам посветиха песен на гръцкия народ преди митинга.

Около 1000 души дебаркираха с 3 ферибота в ранни зори на пристанище Пирея и се насочиха към центъра, където се включиха в историческото шествие, което е второто по рода си след това в Солун през януари.

До сблъсъци все пак се стигна, като се наложи силите на реда да използват сълзотворен газ, за да разпръснат групите, които със знамена в ръце се опитваха да преминат през полицейските барикади. Властите бяха мобилизирали 19 000 полицаи, заради заканите на анархисти, че може да се стигне до проливане на кръв.

Главен оратор на митинга беше композиторът Микис Теодоракис, а митрополитите на Сирос, Хиос и Драма отправиха поздрав от името на църквата. Протестът беше подкрепен от крайнодясната партия “Златна зора” и групировката “Рубикон”.

В разтърсваща реч световноизвестният гръцки музикант Микис Теодоракис призова стотиците хиляди гърци, събрали се на атинския площад, да не дадат името Македония, докато на този свят има гърци.

“Дошли сме на тъжно място и сме принудени да се извиняваме за нашия патриотизъм. Мисля, че трябва да признаем нашите грешки пред гръцкия народ и да останем обединени в Гръцка Македония. Питам ви - имаме ли отговорности и трябва ли да се позволи на Скопие да вярва в националния си мит?”, заяви Теодоракис.

В речта си композиторът припомни и позицията на Гърция, формирана преди четвърт век: “Нашите политически ръководители през 1992 г. взеха решение за поддържането на обща национална линия, според която в името на бившата югорепублика няма да се съдържа думата Македония. по никакъв начин, с географски или други определения, като например Горна Македония или още по-лошото Нова Македония”. 

92-годишният композитор Микис Теодоракис призова за референдум по въпроса за името на Македония. “Ако правителството иска да се ангажира с подписа на нашата страна, то трябва първо да попита гръцкия народ”, заяви иконата на гръцката съпротива.

“През целия си живот съм се борил за единството на гръцкия народ. Трябва да застанем пред този проблем обединени като юмрук”, обяви още Теодоракис, като добави, че “да защитаваш правата на народа си не е национализъм, а патриотизъм”.

Композиторът на незабравимата музика от филма “Зорба гъркът”, за когото често се пише, че е много болен, произнесе речта си, седнал в инвалидна количка, но жестовете му бяха енергични и уверени. Той обяви, че крайната цел на съседната страна, обикновено наричана Скопие в Гърция, на името на македонската столица, е да разшири границите си, като превземе част от Гърция. 

“Цели техни поколения са отгледани с тази идея”, наблегна още той.

Ден преди митинга вандали нападнаха дома на Теодоракис, поляха входа с червена боя, а по стените бяха изписани със спрей заплахи. “Твоята история започна в планината и ще свърши в националното блато на площад “Синтагма”, гласеше една от заплахите. Анархисти поеха отговорност за атаката. В съобщение в антиправителствен сайт те обвиниха възрастния композитор, че е застанал на страната на “националистическата и патриотичната измет” и пренебрегва положението на работническата класа, “атакувана със закони против стачките”.

Сред протестиращите имаше и представители на гръцкото духовенство. На площад “Синтагма” присъства и бившият премиер от “Нова демокрация” Андонис Самарас. Той призна, че е развълнуван от образа на единството, който гръцкият народ показа на митинга.

61% от македонците искат решаване на спора. Македонските граждани подкрепят намирането на решение на спора с Гърция за името с цел страната да влезе по-бързо в ЕС и НАТО, показват резултатите от телефонна анкета, съобщава агенция МИА. Подкрепа за промяна на името с цел приемане в ЕС и НАТО са изразили 50% от
македонците и 95% от етническите албанци.

“Ще има референдум в Македония. Не мога да кажа още кога ще бъде насрочен референдумът, но той трябва да бъде допълнителна гаранция за нашите приятели от Република Гърция. Смятам, че това окончателно ще премахне техните резерви за това, че народът стои зад решението, което ще бъде взето”, заяви в петък за Нова тв македонският премиер Зоран Заев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама